Plasmabooglassen

Geen categorie

Plasmabooglassen – efficiënt met resultaten van hoge kwaliteit

Bij TIG-lassen wordt gebruik gemaakt van een lasboog of hoofdboog tussen het werkstuk en de wolfraamelektrode. Het plasmabooglasproces maakt gebruik van een tweede boog, de pilootboog. Met een stroom van 3 tot 30 A brandt de loodsboog tussen de wolfraamelektrode en een watergekoeld mondstuk. Argon of een ander plasmagas duwt de loodsboog minimaal uit het mondstuk. Aangezien de voorvlam de boogspleet ioniseert, is ontsteking van de hoofdvlam mogelijk zonder hoge frequentie en zonder contact. Het smeltbad zelf wordt beschermd door het extra toegevoerde beschermgas in de vorm van zuiver argon of een argon-waterstof- of heliummengsel.

Kenmerkend voor het plasmabooglassen is de vernauwing van de boog als gevolg van fysische en elektromagnetische effecten. Dit leidt tot een aanzienlijk hogere energiedichtheid en slechts een minimale bundelafwijking in vergelijking met TIG-lassen. Als gevolg hiervan neemt de diameter van de plasmaboog over de gehele lengte nauwelijks zichtbaar toe, terwijl de diameter van de boog bij TIG-lassen aanzienlijk toeneemt.

Voordelen van het booglasproces

Plasmabooglassen is zeer efficiënt en is ideaal voor gebruik in de industriële productie. Ondanks de hoge lassnelheid, wordt het gekenmerkt door resultaten van hoge kwaliteit.

– stabiele en smalle boogkolom
– Naadbreedte, naaduitsteeksel en vervorming zeer gering
– de hoofdvlam ontsteekt zeer betrouwbaar
– zeer goede reproduceerbare resultaten
– penetratiediepte precies instelbaar
– Het lasproces is spatvrij
– zeer lange levensduur van de beschermde elektrode

Processen bij plasmalassen

Afhankelijk van het toepassingsgebied en de individuele eisen wordt een grote verscheidenheid van speciale procédés gebruikt.

Micro plasma lassen
Wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het handmatig of geautomatiseerd lassen van onderdelen met een dikte van minder dan 0,5 millimeter. Hiertoe behoren bijvoorbeeld zeer dunne folies van 0,1 millimeter, draadgaas of soortgelijke dunne platen. Met dit proces is lassen mogelijk vanaf een stroomsterkte van 0,1A.

Plasma kortetermijnlassen
Er is sprake van plasma-lassen gedurende korte tijd wanneer het lasproces tussen 200 mS en maximaal 2,00 seconden duurt. Plasma-kortetermijnlassen wordt bijvoorbeeld gebruikt voor geautomatiseerd lassen in de automobielsector, voor elektronische componenten of bij de productie van relais.

Plasma puntlassen
Wanneer weerstandspuntlassen niet tot het gewenste resultaat leidt, is plasma puntlassen het alternatief. Dit efficiënte lasproces is geschikt voor hoeklassen, hoeklassen en overlaplassen, waarbij de sterkte wordt bepaald door de puntgrootte. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aangepaste grootte van het plasmamondstuk en de duur van de lastijd.

Plasma-gat lassen
Het plasma-gatlasprocédé wordt hoofdzakelijk gebruikt in de apparatenbouw van roestvrij staal en in de chemische apparatenbouw of voor tanks en pijpleidingen. Typische toepassingsgebieden zijn materiaaldikten van meer dan 10 millimeter, waarbij de wortel wordt gezet door middel van plasma-tapgatlassen.

Vergeleken met andere processen is plasma-gatlassen zeer productief, gebruikt het slechts kleine hoeveelheden energie, waardoor vervorming tot een minimum wordt beperkt, en vereist het geen naadvoorbereiding voor wanddiktes tot 10 millimeter.

Lastoebehoren van de sterke partner MTIndustry

Als specialist in het uitrusten van bedrijven met hoogwaardige accessoires voor laswerkzaamheden, is MTIndustry een sterke partner voor uitgebreide lastoebehoren. Informeer u in de online shop over het uitgebreide assortiment hoogwaardige producten en profiteer van de professionele ondersteuning van de experts van MTIndustry.

Hebt u vragen over de producten of vindt u de gewenste lastoebehoren niet in de onlineshop? Neem dan contact op met de specialisten voor een persoonlijk consult.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)