Lasrolstelling – onmisbare helpers in de metaalbewerking

Geen categorie

Lasrolstelling – onmisbare helpers in de metaalbewerking

 

Een lasrolstelling draait een werkstuk zo dat het voor de verdere bewerking in de ideale positie komt te liggen. De praktische helpers leveren op verschillende gebieden een belangrijke bijdrage. In onze online winkel vindt u een grote selectie van hoogwaardige en krachtige lasrolstellingen.

 

Dit is hoe het lasrolstelling werkt

 

Lasrolstellingen zijn zo ontworpen dat ze een werkstuk om zijn eigen as draaien en daardoor een verscheidenheid aan werkzaamheden aan het werkstuk efficiënt uitvoeren of zelfs alleen in de gewenste kwaliteit toestaan.

Op een zware stalen constructie zijn er ten minste twee tegengestelde gemonteerde polyurethaanrollen. Afhankelijk van het model is een lasrolstelling echter ook uitgerust met vier of meer rollen. Een lasrolstelling bestaat altijd uit een aandrijfeenheid en een volger. De aandrijfeenheid is een rol aangedreven door een of meer elektromotoren om het werkstuk te bewegen terwijl de volger de beweging ondersteunt.

In het ideale geval is de rotatiebeweging van het werkstuk traploos instelbaar rond zijn eigen as en ligt tussen zes en 60 meter per uur. De bediening gebeurt vaak via afstandsbediening en via een voetpedaal met start- en stopfunctie.

Lasrolstellingen zijn verkrijgbaar met een laadvermogen van één tot enkele tonnen. De precieze afstelling van de rollen tot de exacte grootte van het werkstuk in de opneembreedte gebeurt via de zelfafstelling van het apparaat of handmatig via een handwiel.

We hebben verschillende modellen lasrolstellingen van 1.000kg tot 300.000kg draagvermogen:

 

Zelfstellend of met handwiel?

 

Welk model u kiest, hangt af van het exacte toepassingsgebied en vooral van de gebruiksfrequentie. In principe hebben zelfinstellende lasrolstellingen de voorkeur als het resultaat van het werken op het werkstuk de hoogste nauwkeurigheid vereist. Vooral bij zeer zware werkstukken is het handmatig instellen van de rollen met het handwiel gecompliceerd wanneer een absoluut rechte positionering van het werkstuk vereist is en verschillende lasrolstellingen in serie in gebruik. De benodigde tijd hiervoor is relatief hoog en de efficiëntie lijdt.

Maar niet alleen de kwaliteit van het resultaat of de werkefficiëntie spreekt voor zelf stellende lasrolstellingen. lasrolstellingen met zelfinstellende rollen nemen eenvoudig het werkstuk op dat wordt geleverd via de kraan en passen zich aan de vorm aan zodat het betrouwbaar recht is. Een plotselinge uitglijding is onmogelijk door de exacte aanpassing van de rollen van alle gebruikte lasrolstellingen aan het geregistreerde werkstuk. Dit heeft een extra effect op de veiligheid op het werk.

Een ander argument ten gunste van zelfinstellende lasrolstellingen is de drukgevoeligheid van het materiaal. Bovendien zijn werkstukken met een dunne wand gevoelig voor overmatige selectieve contactdruk. Het resultaat is soms moeilijk om schade te herstellen in de vorm van onooglijke drukpunten. Bij handmatige afstelling kan het risico van materiële schade niet worden uitgesloten.

Het onderwerp van contactdruk is onder andere een belangrijk punt bij het kiezen van het juiste model. Als u liever werkt met dunwandige werkstukken of delicate materialen, raden we aan een lasrolstelling met meerdere rollen te gebruiken om de contactdruk op het werkstuk dienovereenkomstig te verdelen.

 

Lasrolstelling en lasmanipulator

 

Een lasrolstelling wordt altijd gebruikt wanneer een werkstuk tijdens de bewerking om zijn eigen as moet worden gedraaid. Dit kan het geval zijn voor het snijden van buizen en voor het snijden van een of meer openingen.

Als een las nodig is, is een lasrolstelling, gecombineerd met een lasmanipulator, de ideale hulp. Afhankelijk van het werkstuk kan het zelfs het gebruik van een tweede lasmanipulator vervangen. Of het maakt efficiënte verwerking van extra lange werkstukken mogelijk, die u tussen twee lasmanipulatoren kunt klemmen. Een lasrolstelling ontvangt aldus een dubbele ondersteuningsfunctie, omdat dat het buigen van het werkstuk voorkomt en de rotatiebeweging ondersteunt die wordt getriggerd door de lasdraaischijven. Het resultaat is een onberispelijke las. Zelfs bij het verbinden van twee werkstukken die zijn vastgeklemd aan tegenovergestelde lastafels. In deze situatie ondersteunt een lasrolstelling u om het werkstuk precies horizontaal te positioneren en zo een maximale kwaliteit te bereiken.

Dit is slechts een klein deel van de voordelen van het werken met een lasrolstelling. Informeer uzelf in onze online winkel over de grote keuze aan verschillende lasrolstellingen.

Heeft u vragen over onze producten? U kunt altijd contact met ons opnemen door ons een e-mail te sturen of on ons te bellen.