Lashelmen bieden optimale bescherming tijdens het lassen

Geen categorie

Lashelmen bieden optimale bescherming tijdens het lassen

Een lashelm is een veiligheidshelm en genoodzaakt bij het uitvoeren van alle soorten laswerkzaamheden.

De lashelm is een veiligheidshelm en moet gedragen worden bij het uitvoeren van laswerken. Vroeger werden de zogenaamde las-schermen/las-kappen gebruikt. Deze boden in vergelijking met de moderne lashelm in vele mate mindere lasbescherming en waren ongemakkelijk in gebruik. Moderne PSA tijdens het lassen, zorgt voor: voldoende bewegingsvrijheid, optimale bescherming tegen gassen, rondvliegende vonken en schadelijke UV- en IR-straling.

Verschillende uitvoeringen van lashelmen

In principe mag ervan uitgegaan worden dat iedereen op de markt die lashelmen aanbiedt, voldoet aan de huidige eisen en daarmee maximale veiligheid bieden. Toch is er onderscheid tussen verschillende basisvarianten op het gebied van energievoorziening. Het automatisch dimmen van het kijkglas moet vanzelfsprekend zijn.

Het grootste deel van de helm werkt op een batterij. Deze energiebron wordt gekenmerkt door een snelle responstijd en zorgt voor optimale bescherming voor de ogen. Het energieverbruik van de batterij-aangedreven lashelmen is zeer hoog. Hierdoor is de bedrijfsduur tijdelijk beperkt. Hiervoor zijn alternatieven die alleen werken op zonne-energie, of werken op een gecombineerde energievoorziening van batterijen en geïntegreerde zonnepanelen.

Professionele lashelmen beschikken over een geïntegreerde toevoer van verse lucht en optimaliseren de beschermende functie tegen gassen en rook.

Criteria voor automatische lashelmen

De richtlijnen met betrekking tot PSA zijn zeer streng in Europa. Dit geldt ook voor lashelmen en al voor verwerkte materialen en functionaliteit. Deze zijn gebaseerd op de informatie in de EN-normen 165, 166, 167, 168 en 169 en bepalingen die zijn opgenomen in de  in de EN 175 en EN 379, waaraan iedere lashelm aan moet voldoen. Op het moment van aankoop, moet aan alle Europese normen zijn voldaan.

In aanvulling op het testen en certificeren van een gerenommeerd testinstituut, zijn bepaalde functies erg nuttig. Functies die een comfortabelere en veiligere lashelm zou moeten hebben.

  • Instellingen om de helm aan de individuele behoefte en situaties aan te passen
  • Snelle black-out tijd
  • Voldoende aantal sensoren (ten minste twee)